Fabrieksonderdelen in kartonnen doos
11-08-2022
Een fabrieksonderdeel
verpak je in een kartonnen doos
Tijdens het productieproces wil je het liefst dat alles gelijk voorhanden is. De onderdelen die je nodig hebt moeten op voorraad zijn en veilig en schoon verpakt zijn voor een optimale verwerking. Een kartonnen doos is dan natuurlijk zeer geschikt als verpakkingsmateriaal!
Maar een ‘fabrieksonderdeel’ dat is best een vaag begrip. Het kan een product zijn dat varieert in grootte, gewicht en vorm. Wat in ieder geval niet vaag is, is dat voor ieder product een oplossing is om het te verpakken, verzenden en opslaan ;-)
Kleine onderdelen
Bij Dozen op Maat verpakken we al producten van een zeer klein formaat, namelijk vanaf 10 centimeter breed en 7 centimeter hoog. Echter worden voor een producent deze producten niet altijd per stuk verpakt. Je moet je voorstellen: sta je aan de lopende band of ben je net lekker op dreef, moet je de onderdelen uit een klein doosje peuteren. Dat werkt natuurlijk alleen maar vertragend en vervelend. Of je moet iemand aanstellen die alleen maar producten uitpakt. Ook niet handig.
Gescheiden of bij elkaar
Kleine producten worden daarom vaak met zorg verpakt in een kartonnen doos waar vakjes in zijn gecreëerd om de producten te scheiden. Dit doen we met karton, papier of bijvoorbeeld honingraatkarton of piepschuim als het om breekbare producten gaat. Er zijn natuurlijk ook kleine onderdelen die niet gescheiden hoeven te worden, zoals bijvoorbeeld bouten en moeren. Hierbij is het van belang om op het gewicht te letten en een passende kartonnen doos erbij te zoeken, waarvan de bodem niet uitscheurt als de doos wordt opgepakt.
Gewicht per stuk
Niet alleen grotere hoeveelheden kleine onderdelen kunnen voor gewicht zorgen, maar ook producten als stalen pijpen, leidingen, tafelbladen of tandwielen kunnen voor veel gewicht zorgen per stuk. De verpakking dient stevig genoeg te zijn zodat het niet scheurt en groot genoeg om het veilig te houden. Maar tegelijkertijd ook strak genoeg om het niet te laten schuiven in de verpakking. Uiteraard kan hier ook vulmateriaal worden gebruikt, maar het streven is om dit zo veel mogelijk te voorkomen.
Afwijkende vormen
Hetzelfde geldt voor producten met afwijkende vormen, uitsteeksels of bochten. Denk hierbij aan onderdelen zoals een uitlaat, onderdelen met flexibele delen of taps toelopende producten zoals een trechter. Soms is het mogelijk om twee producten met een wat groter volume in een doos te plaatsen, zoals een trechtervorm waarvan er één op zijn kop worden geplaatst. Of meerdere die in elkaar worden geschoven. Als een onderdeel bochten heeft maar wel overal even hoog is, kan een doos die boven en onder strak zit volstaan. Maar een grijpertje met een zwenkbare arm bijvoorbeeld heeft bij het flexibele deel extra bescherming nodig.
Belangrijke zaken
Als je fabrieksonderdelen wilt verpakken, verzenden of opslaan in je magazijn dan is het dus raadzaam om een aantal zaken goed te bekijken, zoals:
- Wat is het meest praktisch in het magazijn? Zijn de gevulde dozen stapelbaar? Bij welk formaat passen er zoveel mogelijk dozen op een stelling?
- Is het product makkelijk uit de doos te pakken tijdens het produceren?
- Hoeveel producten kunnen er in één doos?
- Is er vulmateriaal nodig?
- Moeten de producten van elkaar gescheiden blijven in de kartonverpakking?
- Is het een zwaar product?
- Heeft het onderdeel een bijzondere vorm?
Het is van belang de onderdelen zó te verpakken dat het:
zo min mogelijk kartonverpakking behoeft en zo makkelijk mogelijk kan worden verwerkt.
Zonder gedoe en met zo min mogelijk rommel.
En laten wij daar bij Dozen op Maat nu heel goed in kunnen adviseren!
Voor advies en vragen staan we voor je klaar via telefoonnummer 0528-235236. Je kunt ons uiteraard ook een mailtje sturen via info@dozenopmaat.nl